Wie wordt de nieuwe miK Klimaatambassadeur? Verkiezing gaat van start
Biogroei, Bruyninckx bv, LCL en LPW Pools zijn de kandidaten om dit jaar miK Klimaatambassadeur te worden.
1 oktober 2024
Een pionier in ecologische tuinoplossingen (Biogroei), een producent van mini-witloof (Bruyninckx bv), een beheerder van datacenters (LCL) en een zwembadbouwer (LPW Pools); zo divers zijn de vier kandidaten die strijden om de titel van miK Klimaatambassadeur. Vanaf vandaag en dit tot en met 19 november kan iedereen stemmen voor het bedrijf dat volgens hen het meest duurzaam is en de grootste stappen zet richting klimaatneutraliteit. Op 26 november wordt de opvolger van de huidige miK Klimaatambassadeur Architeam dan bekend gemaakt.
“Duurzaam ondernemen is iets wat onze bedrijven doen: zonnepanelen en elektrische wagens hebben bijna al onze leden al op hun bedrijfsterrein staan. Ondernemingen die een stapje verder gaan en ook inzetten op hergebruik van materialen en/of water en als duurzame ambassadeur kunnen worden gezien voor de regio zetten we graag in de bloemetjes. De miK Klimaatambassadeur krijgt van ons een jaar lang een podium om zo andere bedrijven uit de regio te inspireren.” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant
Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant wil met initiatieven als het VCDO (Voka Charter Duurzaam Ondernemen) en het miK samen met de provincie Vlaams-Brabant ondernemers begeleiden in hun stappen naar duurzaam ondernemen.
“De provincie Vlaams-Brabant blijft inzetten op de klimaatdoelstellingen, het verminderen van de CO2-uitstoot van bedrijven is daarin cruciaal. Met het miK Klimaatambassadeursschap willen we onze ondernemers aanmoedigen en ondersteunen om die doelstellingen te behalen.” Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid
De kandidaten
Familiebedrijf Biogroei uit Leuven biedt natuurlijke producten aan voor het creëren van een biodiverse tuin. Beestjes tegen beestjes zeg maar. Duurzaamheid wordt doorgevoerd in heel hun bedrijfsvoering. Zo worden hun producten bijvoorbeeld verpakt in FSC gecertificeerde kartonnen dozen en denken ze ook aan hun maatschappelijke impact. BioGroei zorgt er, onder andere, ook voor dat leerlingen uit het bijzonder onderwijs iedere week mee mogen draaien in het magazijn om zo hun vaardigheden bij te schaven.
Witloofbedrijf Bruyninckx bv uit Messelbroek, gespecialiseerd in mini-witloven, heeft onder andere een waterbekken aangelegd om het vele water dat nodig is om witloof te produceren circulair te kunnen (her)gebruiken. Ook produceren ze hun eigen stroom, zoeken ze naar circulaire oplossingen voor hun reststromen, en gebruiken ze energiezuinige ammoniak in hun koelcellen.
Datacenterbedrijf LCL uit Diegem probeert een voortrekkersrol te spelen in hun regio en in hun sector. Datacenters verbruiken heel veel energie, maar LCL doet dit op een zo duurzaam mogelijke manier. Zij zetten in op duurzame en hernieuwbare energie, maar gebruiken bijvoorbeeld ook diesel in hun generatoren die 90% minder CO2-uitstoot heeft.
LPW Pools uit Aarschot maakt zwembaden [MG1] en pakken het niet-duurzame imago hiervan aan. Dit doen ze, onder andere, door in te zetten op het hergebruik van oude zwembaden bij familieleden en/of buren. LPW Pools zet zich ook in op efficiënt en minder energieverbruik van hun zwembaden.
Milieu infopunt voor kmo’s
De provincie Vlaams-Brabant en Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. De vorige winnaars zijn Architeam (2023), All Belgian Recycling (2022), Harol (2021), Van Der Poorten (2020), Statik (2019), DNS Belgium (2018), ACE Packing (2017), Kasteelhoeve Wange (2016), Ecoworks (2015) en NNOF (2014).
Meer informatie over de stemming
Vanaf 2 oktober tot 19 november kan je via Stem voor de Klimaatambassadeur 2024 | miK Kmo stemmen op één van de 4 kandidaten. Via de website kan je kennismaken met de bedrijven aan de hand van een korte voorstelling, best practices en een filmpje.