Voka - KvK Vlaams-Brabant schat kans op recessie hoog in

De Vlaamse ondernemingen verwachten nog aanzienlijke prijsstijgingen in de komende maanden, dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Kris Claes, gedelegeerd bestuurder bij Voka – Kvk Vlaams-Brabant vreest eveneens dat de kans op een recessie in de komende maanden zeer reëel wordt. De combinatie van toenemende leveringsproblemen en spectaculair stijgende kosten voor energie, grondstoffen en lonen zal onze economie mogelijks zwaar in de remmen duwen. "We moeten anticiperen op deze dreiging. Een aanpassing van het indexmechanisme en een indexsprong mogen daarbij geen taboe zijn”, meent Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - Kvk Vlaams-Brabant.

Een nieuwe Voka-enquête van begin deze week bij 600 Vlaamse ondernemingen leert dat 86% van de bedrijven aangeeft dat hun toeleveringen verstoord zijn. De inputkosten liggen vandaag 41% hoger dan 6 maanden geleden. En bedrijven verwachten nog een stijging van de inputkosten met 33% in de komende maanden. Daardoor verwachten de ondernemingen dat hun verkoopprijzen in de komende maanden met nog gemiddeld 10% zullen stijgen. De afgelopen 6 maanden stegen hun verkoopprijzen al met gemiddeld 12,5%.

Milde recessie

“De combinatie van toeleveringsproblemen en gestegen kosten zorgt voor een duidelijke negatieve impact op de activiteiten van Vlaamse ondernemingen die ongetwijfeld ook in deze provincie voelbaar zullen zijn”, meent Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - Kvk Vlaams-Brabant. “Voor heel 2022 rekenen bedrijven op een voelbare impact en stellen ze ook de investeringsplannen bij, waardoor bijvoorbeeld beoogde aanwervingen in het gedrang komen. Samen met de internationale recessiesignalen impliceert dit dat ook voor onze economie een recessie in de komende maanden een realistisch scenario is.” De netwerkorganisatie verwacht op dit ogenblik een milde recessie, zowel qua duur als qua amplitude. Uiteraard zal alles afhangen van het verdere verloop van het conflict, en vooral van de impact daarvan op de grondstoffen- en energiemarkten. Bij een echte verstoring van de aanvoer van Russisch gas en olie zal de economische impact wel veel zwaarder uitvallen.

Loonkosten onhoudbaar

De automatische indexering van onze lonen aan de index zadelt onze bedrijven met een belangrijke structurele concurrentiehandicap op. De loonkosten in België gaan ongezien snel de hoogte in: de uurloonkost stijgt met meer dan 10% op twee jaar tijd, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De loonkosten voor de ondernemingen nemen met maar liefst 20 miljard euro toe. ''Als we gewoon toekijken hoe onze loonkostenhandicap ontspoort, dan zullen de gevolgen groot zijn. Bedrijven gaan in de problemen komen en dat dreigt gevolgen te hebben voor onze export, investeringen en bijgevolg ook onze werkgelegenheid. Een fundamenteel debat over onze spectaculair oplopende loonkosten dringt zich meer dan ooit op. Een aanpassing van het indexmechanisme en een indexsprong mogen daarbij geen taboe zijn”, besluit Claes.

Kris Claes

Kris Claes

Gedelegeerd Bestuurder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact