Voka-KvK Vlaams-Brabant organiseert cybersecurity roadshow om bedrijven alerter te maken op gevaren van cyberaanvallen

Meer dan 90% van de cyberaanvallen op bedrijven is te wijten aan menselijke fouten. ​ Dat blijkt een studie van het World Economic Forum. Voka-KvK Vlaams-Brabant trekt daarom in het voorjaar met een cybertruck rond op bedrijventerreinen in de regio. “Dankzij dit concept willen we medewerkers bewuster leren omgaan met cyberveiligheid en hen leren – door het zelf te ervaren - hoe ze zichzelf en hun bedrijf kunnen beschermen tegen aanvallen van buitenaf”, legt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant uit.

Acht collega’s. Een truck. Dertig minuten om eruit te ontsnappen. Het klinkt als een opdracht uit De Mol, maar dat is het niet. Eind april gaan de adviseurs digitalisering en innovatie van Voka-KvK Vlaams-Brabant op bezoek op vier bedrijventerreinen met een escape truck. Daar komen collega’s uit verschillende bedrijven samen om, in team, meer te leren rond cybersecurity. Onderwerpen als phishing, social engineering en ransomware komen onder andere aan bod. Deelnemers aan de escape room komen in de escape truck voor keuzes te staan waar ze ook tegenaan kunnen botsen op de werkvloer, of als ze van thuis werken. Eens ze uit de eerste truck geraakt zijn, krijgen ze de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een ethical hacker. Hij overloopt met hen wat er goed en fout liep. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een aantal demo’s van nieuwe industrie 4.0 technologieën te volgen.

Cyberaanvallen booming

Er gaat geen week voorbij of er verschijnt een artikel in de media dat een bedrijf gehackt werd. Soms wordt losgeld betaald om opnieuw toegang te krijgen tot de gegevens, maar vaak ook niet. Dan is het risico dat de gevoelige data van personen en bedrijven zomaar voor het rapen liggen. “Bedrijven zouden zich preventief al moeten wapenen tegen mogelijke cyberaanvallen”, legt Ulrich Petré, adviseur Digitalisatie en Innovatie, uit. “Via de gratis Digitale Quick Scan kunnen bedrijven die lid zijn bij Voka-KvK Vlaams-Brabant al een zicht krijgen op wat ze goed – en minder goed – doen op vlak van cybersecurity. Maar nog te veel hackings gebeuren door een menselijke fout. Daarom zet Voka-KvK Vlaams-Brabant in op preventie en onderricht bij bedrijven en in teams dankzij de cyber trucks.”

“In deze digitale wereld wordt cyberveiligheid steeds belangrijker. Steeds meer van onze data komt op het internet terecht en het is dan ook enorm belangrijk dat we ons bewust zijn van de vele gevaren dat dat met zich meebrengt. Het is goed dat Voka - Kvk Vlaams-Brabant met deze Cybersecurity Roadshow mensen sensibiliseert én opleidingen organiseert om onze bevolking beter te wapenen tegen deze gevaren.” Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Jo Brouns

Praktisch

  • Donderdag 20 april 2023 – Green Energy Park (Z.1 Researchpark 160, 1731 Zellik)
  • Vrijdag 21 april 2023 – Transmoove (Radiatorenstraat 1, 1800 Vilvoorde)
  • Donderdag 27 april 2023 – FoodPort Tienen (parking achter gebouw, Industriepark 6, 3300 Tienen) ​
  • Vrijdag 28 april 2023 – Brabanthal (Brabantlaan 1, 3001 Leuven)

 

Meer info en inschrijven:link

De Digiscan vind je hier: link

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact