Voka - KvK Vlaams-Brabant betreurt staking, maar bedankt de vele werkwilligen
Voka-KvK Vlaams-Brabant merkt hinder van de staking bij bedrijven en op bedrijventerreinen. De luchthaven ligt wel volledig plat en de productie bij een rist bedrijven is verstoord. "Voka-KvK betreurt dit, maar verder zijn er veel werknemers aan de slag. Dat is een goede zaak voor onze economie", zegt gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant Kris Claes. "We willen al die werkwilligen daar uitdrukkelijk voor bedanken."
31 maart 2025

In tegenstelling tot bedrijven gaan vooral de overheidsdiensten en de openbare vervoerssector in op de vraag van de vakbonden - ACV en ABVV - om vandaag het werk neer te leggen. Dit toont nog maar eens aan dat er in de private sector weinig draagvlak is voor deze algemene stakingsdag. Voka-KvK Vlaams-Brabant betreurt wel dat er aan sommige bedrijventerreinen piketten en filterblokkades zijn opgeworpen. Ook vindt de organisatie het bijzonder jammer dat de productie in een aantal bedrijven wordt verstoord.
"Dat overheidsdiensten zoals het spoor dit jaar 89 stakingsdagen plannen, is totaal onverantwoord. We merken al bij onze leden en hun werknemers dat het geduld op is en dat staken niét de oplossing is. Bovendien legt vandaag amper 1% van de 5 miljoen werknemers in ons land het werk neer. Daarmee geven zij een duidelijk signaal dat sociaal overleg de voorkeur geniet. Laat de regering vooral haar werk doen en concrete maatregelen op tafel leggen om de noodzakelijke hervormingen door te voeren." Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant
Voka-KvK Vlaams-Brabant somt nog vijf redenen op waarom staken geen goed idee is voor onze economie:
- Staken kost onze economie miljoenen
Het economische verlies kan oplopen tot 500 miljoen euro – een ramp voor bedrijven en werknemers.
- Recordaantal faillissementen
In Vlaanderen gingen het voorbije jaar 6.300 bedrijven failliet. Dat betekent 19.000 verloren jobs.
- Onze economie groeit te traag
De industrie, handel en financiële sector krompen zelfs met -0,6%. Minder groei betekent minder jobs: in 2024 gingen in die sectoren al 12.000 verloren.
- Industriële jobs verdwijnen massaal
Netto gingen 9.400 jobs verloren in de industrie. Enkel bij de overheid kwamen er nog banen bij.
- Onze concurrentiekracht smelt weg
Sinds 2019 verloren onze exportbedrijven 10% van hun internationaal marktaandeel.