Vlaams-Brabantse kmo's in ontwrichte zone zien steunmaatregel over het hoofd
Bedrijven die investeren in een zogenaamde ontwrichte zone kunnen een financieel voordeel doen dat overeenkomt met een besparing van 4 à 5% op de loonkost. Recent werd beslist de termijn van de steunmaatregel te verlengen met 18 maanden. Een positieve ontwikkeling, maar volgens Voka – KvK Vlaams-Brabant maken kmo’s nog te weinig gebruik van de maatregel en dreigen ze hierdoor hun recht op steun te mislopen. Daarom organiseren ze op 25 mei in samenwerking met Vlaio een gratis online infosessie rond het onderwerp waarbij deelnemers ook ondersteuning kunnen krijgen bij hun aanvraag.
12 mei 2022
Bedrijven die zich bevinden in een afgebakende steunzone, ook wel ontwrichte zone genoemd, kunnen aanspraak maken op een tijdelijke vrijstelling van het doorstorten van 25% bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen die betrekking hebben op nieuw gecreëerde arbeidsplaatsen. Het gaat om zones die werden getroffen door zware collectieve ontslagen en daarvoor economische ondersteuning krijgen van de overheid. Eén van de afgebakende zones situeert zich rondom Zaventem-Vilvoorde en bestrijkt zo goed als heel Vlaams-Brabant. Door de verlenging van de steunmaatregel kunnen bedrijven die aanmerking komen een aanvraag indienen tot 31 mei 2026.
Kost besparen
Sinds augustus 2018 werden er in de regio Vlaams-Brabant 53 dossiers ingediend, waarvan er 52 werden goedgekeurd. Mede door de steunmatregelen werden 436 extra arbeidsplaatsen gecreëerd voor kmo’s in ontwrichte zones. “Momenteel maken kmo’s nog te weinig gebruik van de steunmaatregel. Ondanks de kans op een een vrijstelling van 25 % op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing en dat voor twee jaar lang. Hierdoor kunnen ze een aanzienlijke kost uitsparen”, vertelt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder bij Voka – KvK Vlaams-Brabant. “We vermoeden dat veel ondernemingen nog niet bekend zijn met de maatregel. Een euvel dat we onder meer met onze infosessie willen verhelpen. Zeker nu de maatregel is verlengd, moeten kmo’s er optimaal van profiteren.”
Voorwaarden
Het voordeel geldt voor kmo's (en in bepaalde gemeenten ook voor grote ondernemingen) die in de afgebakende steunzone investeren én nieuwe werkgelegenheid creëren. De investeringen moeten wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. “Als je de zone in detail bekijkt, merk je dat zo goed als heel Vlaams-Brabant in aanmerking komt, zij het in Halle, Londerzeel, Aarschot of Machelen. Bedrijven moeten dan wel een zogenaamde on-balance investering doen: zowel materiële als immateriële vaste activa komen in aanmerking. Daarnaast moet de investering rechtstreeks leiden tot nieuwe arbeidsplaatsen. Als ze aan alle voorwaarden voldoen kunnen ze een vrijstelling krijgen”, licht Eric De Pessemier, adviseur Belangenbehartiging bij Voka – KvK Vlaams-Brabant toe.
Via deze link kunnen bedrijven zich inschrijven voor het gratis webinar.