Vlaams-Brabantse bedrijven lopen digitaal achter

Week van AI brengt ondermaatse cijfers naar boven

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, voerde bij meer dan 900 Vlaamse ondernemingen, waarvan 90 Vlaams-Brabantse, een digitale doorlichting uit. Die digitale quickscan levert een beeld op van hoe digitaal matuur onze ondernemingen zijn. Uit de resultaten blijkt dat er ook in onze regio nog veel verbetering mogelijk is. De digitale maturiteit van Vlaams-Brabantse bedrijven is ondermaats: 7 op de 10 ondernemingen heeft nog steeds geen actieplan om werk te maken van de digitale transformatie. En 6 op de 10 ondernemingen heeft geen digitale beveiligingsstrategie. Daarnaast leert de recent gepubliceerde AI-barometer ons dat Vlaamse ondernemingen nog heel wat stappen kunnen zetten inzake artificiële intelligentie (AI). Drie op de vier Vlaamse bedrijven maakt geen enkel gebruik van AI-technologie.

Voka Digitale quickscan

Al meer dan 900 unieke Vlaamse ondernemingen, waarvan 90 Vlaams-Brabantse, namen deel aan de digitale doorlichting en boden een inkijk in hun digitale strategie. De Voka digitale quickscan vindt plaats in samenwerking met Deloitte en met ondersteuning van Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

De belangrijkste resultaten van de Voka digitale quickscan bij Vlaams-Brabantse ondernemingen:

 • 59% (57% op Vlaams niveau) heeft geen of geen uitschreven digitale strategie
 • 55% (61%) heeft geen specifiek trainingsplan rond digitale vaardigheden
 • 41% (42%) volgt digitale trends in de eigen sector niet actief op
 • 30% (41%) heeft enkel een eenvoudige website met contactinformatie
 • 59% (59%) behandelt cyberveiligheid ad hoc en heeft geen gedocumenteerde beveiligingsstrategie

Nog opvallend voor Vlaams-Brabantse bedrijven is dat:

 • Slechts 23% haar belangrijkste bedrijfsprocessen heeft gedigitaliseerd;
 • 65% geen concrete digitale marketingstrategie heeft.
“Deze cijfers tonen aan dat Vlaams-Brabantse ondernemers heel wat kansen laten liggen. Digitaliseren van bedrijfsprocessen zorgt voor betere prestaties, hogere productiviteit, meer dynamiek en groei in een bedrijf. Van digitale marketing is dan weer geweten dat het de commerciële resultaten een flinke boost kan geven. Werk aan de winkel dus. Daarom willen we met Voka de ondernemingen bijstaan en oplossingen aanbieden. Samen groeien vereist een sterke digitale versnelling”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka Vlaams-Brabant.

Artificiële intelligentie is werkpunt

Drie kwart van de Vlaamse bedrijven maakt geen gebruik van artificiële intelligentie en 63% is dat ook niet in de toekomst van plan. Dat blijkt uit de AI-barometer, een studie uitgevoerd in opdracht van de Vlaams overheid.

De belangrijkste redenen voor bedrijven om AI-technologie links te laten liggen zijn het gepercipieerde beperkte nut van AI en het gebrek aan kennis over AI.

Nochtans levert het gebruik van AI aantoonbare voordelen op- voor ondernemingen: het leidt tot een gemiddelde omzetstijging van 10% en heeft een positieve impact op de tewerkstelling.

Grote ondernemingen scoren beter

Grotere bedrijven met meer dan 100 medewerkers scoren duidelijk beter dan kleinere. Hoe groter een onderneming, hoe meer digitalisering en artificiële intelligentie reeds ingebed zijn in de bedrijfsstrategie.

Ondernemingen in de dienstensector scoren significant beter dan bedrijven uit de maakindustrie. Dienstenleveranciers zijn doorgaans wendbaarder. Ze worden al langer geconfronteerd met klanten die op zoek zijn naar oplossingen, eerder dan naar producten, wat maakt dat ze een terugverdienmodel hebben dat zich beter leent voor digitale transformatie.

Digitalisering start met het opmaken van een digitale strategie. Maak een actieplan met werkpunten op korte en lange termijn. Denk na over hoe je beter kan connecteren met wat je klanten verwachten en handel daar ook naar. Betrek vooral ook je medewerkers. De krappe arbeidsmarkt noodzaakt ondernemingen om hun eigen mensen digitaal bij te scholen”, besluit Kris Claes.

Voka aanbod

Voka versterkt zijn aanbod om ondernemingen bij te staan in de digitale transformatie.

 • Het nieuwe programma Voka Tech@venture met de steun van VLAIO biedt technologische scale-ups alle kansen om internationaal door te breken.
 • In de Voka Digihubs kunnen KMO’s die zelf niet over een onderzoeksafdeling beschikken digitale oplossingen komen uitdenken en testen. De Voka digihubs zijn een samenwerking tussen 28 Vlaamse kennisinstellingen, EFRO en VLAIO.
 • Voka Digichange neemt ondernemingen mee op een langdurig traject om je onderneming en je medewerkers digitaal te versterken. Voka Digichange wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van ESF.
 • Daarnaast zijn er ook nog begeleidingstrajecten rond AI en Cybersecurity.

Heb je vragen over Digitalisatie en Innovatie en spreek je er graag over met de experts van Voka Vlaams-Brabant? Boek je afspraak hier.

Kris Claes

Kris Claes

Gedelegeerd Bestuurder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Ulrich Petré

Ulrich Petré

Adviseur Digitalisatie en Innovatie, Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Mathieu Wouters

Mathieu Wouters

Communicatiemedewerker, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact