Verkiezing miK-klimaatambassadeur 2023 gaat van start

Vier Vlaams-Brabantse bedrijven strijden mee voor de titel van miK--klimaatambassadeur: Texet uit Aarschot, Idé Coffee Systems uit Asse, Guilliams Group uit Boutersem en Architeam BV uit Boortmeerbeek. Vanaf vandaag kan iedereen stemmen voor het bedrijf dat volgens hen het meest duurzaam is en de grootste stappen zet richting klimaatneutraliteit. ​

Een producent van bedrijfskledij, van biogas, van koffie en een multidisciplinair bouwkundig studiekantoor. Zeer uiteenlopende kandidaten, die aantonen dat duurzaamheid en klimaatneutraliteit van toepassing kunnen zijn op verschillende domeinen. Hun aanpak kan bovendien als toonaangevend worden gezien voor de regio. Texet doet bijvoorbeeld onderzoek naar kledingstukken uit 100% gerecycleerd materiaal. Guilliams Group bekijkt hoe het het best biogas kan omzetten naar warmte en energie voor particulieren en bedrijven. Architeam denkt mee na over nodige ruimte voor nieuwe gebouwen en best mogelijke invulling van die ruimtes en Idé Coffee Systems heeft onder andere een verhuuroplossing voor koffiemachines op basis van refurbished materiaal.

“Ondernemingen denken in hun bedrijfsvoering ook na over duurzaam ondernemen en klimaatneutraliteit. Wanneer ze dat op een verrassende manier doen of echt in alle aspecten van het bedrijf, verdient dit benoemd te worden. Wij zetten deze bedrijven dan ook heel graag in de kijker. De mik-klimaatambassadeur krijgt dan bovendien een jaar lang een podium om zijn kennis te delen met anderen bedrijven uit de regio. Daardoor zullen andere bedrijven in onze provincie ook aangespoord worden om (nog) meer na te denken over duurzaamheid.” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant

Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant wil met initiatieven als het VCDO (Voka Charter Duurzaam Ondernemen) en het miK samen met de provincie Vlaams-Brabant ondernemers begeleiden in hun stappen naar duurzaam ondernemen. 

“We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant tegen 2040 een klimaatneutrale provincie te maken. Bedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Met deze wedstrijd willen we ondernemers stimuleren om de CO2-uitstoot van hun bedrijf te beperken en zo bij te dragen aan een klimaatneutraal Vlaams-Brabant.” Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu

 

Milieu infopunt voor kmo’s 

De provincie Vlaams-Brabant en Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. De vorige winnaars zijn All Belgian Recycling (2022), Harol (2021), Van Der Poorten (2020), Statik (2019), DNS Belgium (2018), ACE Packing (2017), Kasteelhoeve Wange (2016), Ecoworks (2015) en NNOF (2014). 

 

Meer informatie over de stemming

Vanaf 2 oktober tot 8 december kan je via https://www.mikkmo.be/klimaatambassadeur/ stemmen op één van de 4 kandidaten. Via de website kan je kennismaken met de bedrijven aan de hand van een korte voorstelling, best practices en een filmpje. 

Rohald Guilliams van Guilliams Group, Geert Windels van Ide Coffee, Kim Vandeneende en Tom Van Heffen van Texet en Rik Liekens van Architeam.
Rohald Guilliams van Guilliams Group, Geert Windels van Ide Coffee, Kim Vandeneende en Tom Van Heffen van Texet en Rik Liekens van Architeam.

Over miK

Naast de verkiezing van de Klimaatambassadeur ondersteunt en begeleidt miK bedrijven bij het zetten van stappen richting duurzaamheid, klimaatneutraal ondernemen en energiebesparing. Met miK willen de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant ondernemers motiveren om duurzaamheid te integreren in het DNA van de onderneming. 

Milieu infopunt voor de kmo - miK

  • https://www.mikkmo.be/
  • mik@voka.be
  • 016 22 26 89

Voka Charter Duurzaam Ondernemen - VCDO

  • https://www.voka.be/vlaams-brabant/vcdo
Tiffany Mestdagh

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact