Extra loonkosten doen bedrijven besparen op personeel

Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant waarschuwt dat steeds meer ondernemingen overwegen om hun personeelsgroep in te krimpen. Dat blijkt uit een recente enquête bij 600 bedrijven. De fors stijgende loonkosten dwingen ondernemingen die het moeilijk hebben om maatregelen te nemen. De bedrijven vragen maatregelen van de overheid om de loonkosten te beteugelen.

 

Bedrijven maken nu hun budgetten op voor komend jaar. De extra loonkosten doen bedrijven naar de noodrem grijpen: noodgedwongen zal de personeelsgroep in vele bedrijven kleiner worden. In deze omstandigheden is een nationale staking voor meer loon bovenop wat er nu al aankomt helemaal onaanvaardbaar”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

 

De enquête van Voka werd begin deze week afgenomen. Eén op drie ondernemingen (30%) geeft aan dat ze verwachten in de komende 6 maanden minder personeel in dienst te hebben. Dat cijfer stijgt sinds de vorige enquêtes in augustus (20%) en september (25%). Specifiek in de industrie verwacht 51% binnenkort een beroep te moeten doen op tijdelijke werkloosheid.

De belangrijkste bezorgdheid van de bedrijven is vandaag de stijgende loonkost, 70% van de bedrijven maakt zich hier grote zorgen over. In de periode ’22-’23 zullen de brutolonen met 18% stijgen.

Om die stijgende loonkosten op te vangen, nemen bedrijven zelf maatregelen. Naast het inkrimpen van de personeelsgroep geven ondernemingen aan dat ze meer zullen inzetten op automatisering, hun groeiplannen bijstellen, minder investeringen plannen in België en overwegen om activiteiten te verplaatsen naar andere landen.

Alle ondernemingen vragen een aanpassing van het systeem van automatische loonindexering. Uit de enquête komen verschillende alternatieve pistes naar voren: ​ een loonindexering die enkel netto wordt toegekend of ​ een bijkomende verlaging werkgeversbijdragen zijn de meest aangewezen volgens de bedrijven.

 

Tiffany Mestdagh

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact