Binnenkijken bij logistieke voorlopers als Duracell, Colruyt Group & DHL

Voka – KvK Vlaams-Brabant biedt bedrijven unieke kans op kennisdelen

Dit voorjaar lanceert Voka – KvK Vlaams-Brabant Scouting 4.0: smart logistics, een unieke vorm van kennisdelen. De logistieke sector is een troef van de Vlaamse economie. Ze vertegenwoordigt liefst 9% van het BBP. Met o.a. 35.000 jobs is het centraal gelegen Vlaams-Brabant dé logistieke regio bij uitstek. Om de toekomst als logistieke hub veilig te stellen en te versterken, is het belangrijk om antwoorden te bieden op grote uitdagingen: de krapte op de arbeidsmarkt, de milieuproblematiek en een vlotte, duurzame mobiliteit.  

Scouting 4.0 omvat een reeks van 6 sessies waarin logistieke bedrijven de kans krijgen om een kijkje te nemen in de toekomst van de logistiek. De deelnemers krijgen o.a. een inkijk in geautomiseerde orderpicking, CO2-loze last mile delivery en stock scanning met drones. Daarvoor gaan ze op bezoek bij 6 bedrijven die sterk hebben ingezet op innovatieve logistieke oplossingen: Colruyt Group, Ziegler, Port of Antwerp, DHL, Duracell en SES VanderHave. ​ 

“Stuk voor stuk klinkende namen die hun groei mee te danken hebben aan vooruitstrevende logistieke processen en tegelijk bedrijven die zélf doorheen een logistieke transformatie zijn gegaan. Daar mogen binnenkijken, levert onze Vlaams-Brabantse logistieke bedrijven een schat aan kennis en inspiratie op. Dit is voor hen een unieke kans om sneller te innoveren en door te groeien.” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Vlaams-Brabant

Strategisch belang 

De logistieke sector in Vlaams-Brabant versterken en uitbouwen is van strategisch belang voor de provincie én voor Vlaanderen, aldus nog Claes: “Het gaat niet alleen om werkgelegenheid of om innovatie. Het volstaat om terug te denken aan de coronacrisis: eerst sloeg iedereen aan het hamsteren. Dan werden we geconfronteerd met het wegvallen van wereldwijde bevoorradingsketens. En tenslotte moesten de vaccins snel en veilig verdeeld kunnen worden. Zonder sterke en moderne logistieke sector zou dat allemaal niet gelukt zijn. En in de toekomst wint bevoorradingszekerheid in een geopolitiek onzeker klimaat alleen nog aan belang.” 

Scouting 4.0 is ook uniek omdat sectorgenoten elkaar de hand reiken en oplossingen delen om de toekomst beter voor te bereiden: “Transformatie is uitdagend en moeilijk. Een hecht netwerk met daarin sector- en lotgenoten is dus onbetaalbaar. Met de hulp van VLAIO en Smart Hub Vlaams-Brabant konden we dit realiseren. Het is een unieke kans die voor het grijpen ligt”, besluit Kris Claes. 

Meer info: https://www.voka.be/vlaams-brabant-scouting-40 

Aubry Cornelis

Woordvoerder a.i.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Neem contact op met