Voka-KvK Vlaams-Brabant vraagt overlegcomité om drie dossiers prioritair op de agenda te plaatsen

Voka-KvK Vlaams-Brabant vraagt aan het overlegcomité dringende acties om de acute energiecrisis aan te pakken. "De ongezien hoge gasprijzen maken onze ondernemingen niet meer concurrentieel", zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka-KvK Vlaams-Brabant. Bedrijven gaan noodgedwongen over tot het (gedeeltelijk) stilleggen van de productie.

 

Volgende drie dossiers zijn prioritair voor Voka-KvK Vlaams-Brabant:

 

  • Het bloeden van ondernemingen moet gestelpt worden. Daarom vraagt Voka-KvK Vlaams-Brabant aan het overlegcomité om snel werk te maken van tijdelijke en gerichte steun aan de meest getroffen ondernemingen. De Europese Commissie staat dit toe via het Temporary Crisis Framework en andere landen als Duitsland en Frankrijk hebben het systeem al geïmplementeerd.

 

  • België moet verder het voortouw nemen om de gas- en elektriciteitsprijzen te temperen op Europees niveau. Daarbij moeten alle mogelijke systemen met een open blik worden bekeken. Deze energiecrisis treft de hele Europese economie, een structureel antwoord moet dan ook op Europees niveau geboden worden.

 

  • Voka-KvK Vlaams-Brabant vraagt het overlegcomité tot slot om een soepel niveau van tijdelijke werkloosheid in te voeren, naar analogie met de corona-werkloosheid. Voka-KvK Vlaams-Brabant verwacht dat de energiecrisis nog verdere tijdelijke productiestops en -verminderingen met zich mee zal brengen. Een soepel systeem van tijdelijke werkloosheid kan ervoor zorgen dat de koopkracht van de getroffen medewerkers zoveel als mogelijk intact blijft.
Tiffany Mestdagh

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact