Voka - Kvk Vlaams-Brabant roept op tot actie na expertenrapport

Het langverwachte expertenrapport over koopkracht en concurrentievermogen bevestigt de problemen waarmee bedrijven nu al een hele tijd kampen. De concurrentiekracht van onze ondernemingen is aangetast en de energiefactuur weegt sterk op de bedrijfsactiviteiten. Actie is nu nodig.

Het expertenrapport bevestigt zwart op wit dat het concurrentievermogen van ons land achteruit gaat. Die analyse onderschrijven we al langer. Het is nu tijd om in actie te komen en oplossingen uit te werken om onze economie te versterken. We spelen met de welvaart van de volgende generaties als we rapport na rapport bestellen, maar niet met antwoorden komen”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kvk Vlaams-Brabant.

Automatische indexering

De automatische koppeling van de lonen aan de inflatie confronteert ondernemingen met nooit geziene loonkostenstijgingen. Het expertenrapport bevestigt dat België een van de weinige landen ter wereld is waar zulk een systeem nog bestaat. Het rapport stelt dat de automatische loonindexering in tijden van hoge inflatie leidt tot een verslechtering van de concurrentiepositie van ons land.

De experts stellen voor om de concurrentiepositie van nabij op te volgen om in te schatten of en wanneer een aanpassing aan het systeem nodig is. Voor Voka - Kvk Vlaams-Brabant is het wel al duidelijk dat een aanpassing noodzakelijk is. Voka - Kvk Vlaams-Brabant blijft een indexsprong met 3% vragen, gecorrigeerd met een nettopremie van 500 euro.

Steunkader energie

De experts gaan ermee akkoord om het Europese steunkader in te stellen om de meest getroffen bedrijven tijdelijk en gericht te helpen met de betaling van hun energiefacturen.

Voka - Kvk Vlaams-Brabant vroeg ​ de federale regering begin mei al om een reglementair kader op te zetten waarbinnen steun aan de meest getroffen bedrijven mogelijk wordt en dringt nu echt aan op spoedige actie. Het gaat dan specifiek om bedrijven die hun energiefactuur minstens hebben zien verdubbelen. Duitsland en Frankrijk, twee van onze belangrijkste handelspartners, hebben reeds zo’n systeem ingesteld en staan bedrijven bij met concrete ondersteuning.

Europa accepteert de energiesteun onder bepaalde voorwaarden. Enkel bedrijven die hun energiefactuur minstens zagen verdubbelen tegenover vorig jaar, kunnen beroep doen op de steun. Concreet kan een nationale lidstaat tot 2 miljoen euro energiesteun per onderneming toekennen. Voor energie-intensieve ondernemingen en voor specifieke sectoren is er meer mogelijk.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact