Voka – KvK Vlaams-Brabant dringt aan op aangepast energietarief voor bedrijven

Uit een enquête van Voka bij 600 Vlaamse bedrijven blijkt dat de stijgende loon- en energiekosten werkgevers grote zorgen baren. Nu de ramingen voortdurend worden bijgesteld, verwacht men in de periode 2022-2024 dat de loonkosten zal stijgen met 15%. Onder meer in Vlaams-Brabant zet de oplopende loonfactuur grote exporterende ondernemingen die internationaal concurreren met de rug tegen de muur. Voka – KvK Vlaams-Brabant hoopt dat de federale regering gehoor geeft aan de noodkreten. “Net zoals in Frankrijk en Duitsland verwachten we ook dat onze federale regering een plan voorbereidt om onze ondernemingen financieel te steun”, aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Vlaams-Brabant.

Door de ongeziene stijging van de energiekosten komen tal van ondernemingen in gevaarlijk vaarwater terecht. Voor sommige bedrijven is een optimaal energieverbruik noodzakelijk, waardoor ze niet in staat zijn om over te schakelen op een aangepast verbruik. Voka – KvK Vlaams-Brabant vraagt daarom met klem dat de federale regering een reglementair kader onderzoekt en voorbereidt om steun te verlenen aan de meest getroffen bedrijven. Het gaat hierbij om bedrijven die hun energiefactuur minstens zagen verdubbelen tegenover vorig jaar.

“De factuur van de crisis wordt vandaag integraal betaald door de ondernemingen. Zij kijken nu al aan tegen 22 miljard euro aan extra uitgaven ten gevolge van de opeenvolgende loonindexeringen. Ook de energiefacturen swingen de pan uit. Het signaal van de bedrijfswereld kan niet langer genegeerd worden. We zetten toekomstige investeringen en nieuwe jobs in dit land op het spel”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant.

Eerlijk speelveld

Voor het volledige jaar 2022 verwacht ongeveer 65% van de Vlaams-Brabantse respondenten een negatieve impact. Door de huidige toeleveringsproblemen, hogere input-, energie- en loonkosten vrezen ze een daling van hun productie of dienstverlening tot en met 30%. Voka – KvK Vlaams-Brabant meent dat de exportbedrijven hierdoor niet meer in staat zullen zijn te wedijveren met belangrijke handelspartners als Duitsland en Frankrijk. In deze landen is reeds een systeem ingesteld om bedrijven bij te staan met concrete ondersteuning.

“Onze ondernemingen moeten eerlijk kunnen concurreren met bedrijven uit andere landen. Het is aan de overheid om te waken over een gelijk speelveld”, meent Claes. “Vandaag beschouwt 6 op de 10 ondernemingen de sterk stijgende loonkost als het grootste probleem. Waarschijnlijk zullen de grotere ondernemingen - met een jaar omzet hoger dan 100 miljoen - als eerste de klappen voelen en dat terwijl de loonkosthandicap met de buurlanden blijft oplopen. We mogen niet hetzelfde laten gebeuren met de energiekosten. We roepen de federale regering op om de kop niet in het zand te steken, maar wel de belangen van onze bedrijven te verdedigen.”

Kris Claes

Kris Claes

Gedelegeerd Bestuurder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact