Voka – KvK Vlaams-Brabant deelt bekommernissen met Vlaams-Brabantse stads- en gemeentebesturen naar aanleiding van stakingsdag op vrijdag 22 april

Op vrijdag 22 april 2022 organiseren de drie grote vakbonden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië regionale acties rond het thema koopkracht en energie. Deze dag wordt beschouwd als een stakingsdag. Naar aanleiding van de stakingsaanzegging spoort Voka – Kvk Vlaams-Brabant de stads- en gemeentebesturen aan om waar nodig op te treden tegen actievoerders. “Iedereen heeft recht op staken, maar daar tegenover staat een evenwaardig recht op werk”, klinkt het.

Op vrijdag 22 april gaat een nationale actiedag door op initiatief van verschillende vakbondsorganisaties. Voka – KvK Vlaams-Brabant uitte naar aanleiding van de staking haar bekommernissen in een brief aan het adres van de Vlaams-Brabantse gemeente- en stadsbesturen.

“We stellen het stakingsrecht niet in vraag, maar kunnen niet aanvaarden dat ook niet-stakende werknemers de vrije toegang tot het kantoor zou worden ontzegd”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder bij Voka – KvK Vlaams-Brabant. “Hetzelfde geldt voor klanten en leveranciers die niet wensen deel te nemen aan stakingen. Tegenover het democratisch recht op staken staat immers een evenwaardig recht op werken. Werkwilligen moeten effectief het recht op werken kunnen uitoefenen.”

Correct optreden

In een brief aan de burgemeesters vragen ze om de nodige maatregelen te nemen om de eerdergenoemde rechten te vrijwaren. “Concreet vragen we dat de lokale politie zal optreden tegen actievoerders die de vrije toegang tot bedrijven en bedrijventerreinen belemmeren, zodat de veiligheid wordt gewaarborgd. Bovendien is ons verzoek in lijn met wetgeving waarbij het de taak is van de gemeenten om te voorzien in de veiligheid en de rust op de openbare wegen en plaatsen in openbare gebouwen", aldus Claes.

Economische impact

Daarnaast wijst de organisatie op de economische impact van een stakingsdag. “Het is nu eenmaal zo dat sommige werknemers gebruik zullen maken van hun recht op staken. Toch willen we onze wens uitdrukken om op vrijdag te werken. Onder meer omwille van de hoge economische kost die onlosmakelijk verbonden is aan zo’n stakingsactie”, duidt Claes. “De omzet van een volledige dag gaat verloren en vaste kosten dienen doorbetaald, ook al is er die dag geen opbrengst.”

Kris Claes

Kris Claes

Gedelegeerd Bestuurder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact