Spitsstrook E 314 richting Leuven/Brussel open voor verkeer

Vlaams Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, en Viceminister-president van de Vlaamse regering, Gwendolyn Rutten, stelden deze ochtend de spitsstrook op de E314 richting Leuven/Brussel open voor het verkeer. Dat gebeurde vanaf 6.30 uur, in samenspraak met een operator van het Vlaams Verkeerscentrum.

De 9,2 kilometer lange spitsstrook begint net voorbij de oprit Aarschot (nr. 22) en loopt tot net voor de afrit van het Vuntcomplex (nr. 20 Wilsele). De extra rijstrook zorgt voor meer capaciteit tijdens de ochtendspits en moet het spitsverkeer richting Leuven/Brussel wat vlotter trekken. De aanleg van de twee spitsstroken van de E314 kostte in totaal twaalf miljoen euro.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Vandaag krijgt de pendelaar een spitsstrook voor een vlottere ochtendspits richting Leuven en Brussel. Dit brengt het aantal spitsstroken in Vlaanderen op acht. Op drukke momenten, tijdens de avond- of ochtendspits en bij evenementen, zorgt de spitsstrook voor extra capaciteit zodat het verkeer vlotter kan doorrijden. Ik ben verheugd dat het rapport van het Verkeerscentrum het nut aantoont van de spitsstrook die we twee jaar geleden hier aanlegden richting Limburg. Deze investering rendeert.”
“Als één van de acht actieve spitsstroken in Vlaanderen speelt de E314 een belangrijke rol voor het langeafstandsverkeer die de zone Aarschot-Leuven doorkruist maar ook voor het lokaal verkeer richting Leuven. De spitsstrook E314 is een mooie stap vooruit en past in de visie van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant naar multimodaliteit. Een eenvoudige aanpassing aan de infrastructuur zal ervoor zorgen dat op drukke momenten de capaciteit en doorstroming vlotter kan verlopen waardoor klanten, leveranciers en werknemers tijd winnen.” Aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant

Tweede spitsstrook voor E314

Op 25 februari 2022 opende minister Peeters al de 10,8 kilometer lange spitsstrook richting Aarschot/Lummen. De spitsstrook richting Limburg begint net voorbij het viaduct van Wilsele en loopt tot net voor het op- en afrittencomplex van Aarschot. ​

Wat is een spitsstrook?

Een spitsstrook is een volwaardige rijstrook waarop verkeer mag rijden op voorwaarde dat ze "opengesteld" is met een groene pijl of een geafficheerde maximumsnelheid op de dynamische rijkstrooksignalisatie boven de weg. Ze is als het ware de pechstrook die op drukke momenten opengesteld wordt om dan extra wegcapaciteit aan de weggebruikers aan te bieden. De spitsstrook wordt bewaakt en aangestuurd door de verkeersleiders in de controlezaal van het Verkeerscentrum aan de hand van de RSS. Als de dynamische signalisatie boven de spitsstrook gedoofd is, mag de spitsstrook niet gebruikt worden.

Helena Polfliet

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging & Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Neem contact op met