Record aantal deelnemers voor Platotraject voor ondernemers

Nood aan steun van en door ondernemers nog nooit zo belangrijk

Voor het eerst starten er in september in Vlaams-Brabant 53 deelnemers onder begeleiding van maar liefst 6 ervaren peters en meters aan een Plato-traject. In totaal namen dit jaar al 92 deelnemers deel aan een Platotraject. Dat recordaantal komt er voor Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant, niet als een verrassing. “Ondernemers leren het meest uit gesprekken met andere ondernemers. Dat merken we nu zeker met de verschillende crisissen die op hen afkomen. Die gesprekken zijn dan ook de kracht van dit ondersteuningstraject voor en door ondernemers.”

Het Voka Plato-traject is in Vlaams-Brabant populairder dan ooit. Met 53 deelnemers die in september van start gaan, behaalt Voka – KvK Vlaams-Brabant een recordaantal deelnemers. Later dit najaar starten er nog 3 Plato-trajecten. Ondernemingen uit alle sectoren die de ambitie hebben om te groeien en te professionaliseren krijgen er tips van ervaren ondernemers uit de regio, rond thema’s als algemeen management, next generation, HR, maar ook leiderschap en sales en marketing. “Allemaal onderwerpen waar ondernemers in de praktijk mee geconfronteerd worden”, legt Kris Claes uit. “Ervaren bedrijfsleden krijgen de rol van peter of meter. Ze leren zélf dankzij de gesprekken tussen de deelnemers ook nog heel wat bij.”

Modeltraject

Wie zich inschrijft voor een Plato-traject krijgt eerst een informele kennismaking met een adviseur van Voka-KvK Vlaams-Brabant. Daarna volgt een kick-off, waar de verschillende deelnemers elkaar leren kennen en de precieze noden van de groep bepaald kunnen worden. Daarna volgt een nulmeting, zodat ieder bedrijf weet waar het staat. Het traject bestaat uit negen inhoudelijke groepssessies. Daarbovenop organiseert Voka – KvK Vlaams-Brabant twee collectieve sessies met getuigenissen van Platonisten en/of inspirerende keynotespeakers. Zo leren deelnemers ook andere ondernemers buiten hun groep kennen. “Een ondernemer kan deelnemen aan verschillende Plato-trajecten, want de groepen worden altijd anders samengesteld’, voegt Kris Claes toe. “Er is ook telkens ruimte voor individuele vragen.”

Tom Van Houdt, architect bij STYFHALS architecten neemt voor het eerst deel aan het Plato-traject rond Leiderschap.

“Binnen het architectenbureau waar ik voor werk ben ik de laatste jaren gegroeid in een leiderschapsrol. Daar horen ook nieuwe verantwoordelijkheden bij. Ik merk dat ik nood heb aan specifieke input rond goed leiderschap. Via het Plato-traject en contacten met andere gelijkgestemde ondernemers, hoop ik verder te kunnen groeien. Zij zullen tijden de sessies oplossingen aanbieden over hoe ze een bepaald probleem hebben aangepakt. Dat zal mijn blik verruimen en zorgen dat ik veel ervaringen van anderen kan opnemen in mijn eigen nieuwe rol.”

Annelies Steenbeke, organisatieadviseur en zaakvoerder van ultimen, is voor het eerst meter van een Plato-groep rond Leiderschap. Zij heeft jarenlange ervaring in het uitwerken van leiderschapstrajecten voor leidinggevenden.

“Ik heb doorheen de jaren dankzij mijn verschillende werkervaringen een sterke visie ontwikkeld op wat goed leiderschap kan zijn. Die opgebouwde kennis en inzichten wil ik graag delen met ondernemers om hen te inspireren. Uiteraard kijk ik er ook naar uit om contacten te kunnen leggen met andere ondernemers en om ervaringen uit te wisselen. Voor mij zal het Plato-traject geslaagd zijn als de deelnemers zichzelf in vraag durven stellen door de input die ze krijgen, en ze leren vanuit vertrouwen met hun medewerkers om te gaan. ”

De eerste sessie van het Plato-traject Leiderschap vindt plaats op 29 september. De sessie rond Algemeen Management vond plaats op 26 september en rond Sales en Marketing op 14 september.

Inschrijven voor de trajecten later dit jaar kan nog via deze link.

Tiffany Mestdagh

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact