Positief advies van Voka – Kamer Van Koophandel Vlaams - Brabant tijdens openbaar onderzoek van aanvraag omgevingsvergunning voor Brussels Airport

De huidige omgevingsvergunning van Brussels Airport loopt tot 8 juli 2024. Voor de vernieuwing van de vergunning, diende Brussels Airport begin juli 2023 een aanvraag in bij de Vlaamse Overheid. De aanvraag gaat over het voortzetten van de bestaande activiteiten van Brussels Airport Company, binnen de huidige infrastructuur van start- en landingsbanen. Het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunningsaanvraag en het MER startte op 10 december 2023 en neemt 30 dagen in beslag. ​ Voka Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan verlenen een positief advies tijdens dit openbaar onderzoek.

“Het voorstel van de hervergunning van Brussels Airport is voor ons een uitstekende oplossing om de toekomst van de tweede grootste economische pool van Vlaanderen, de economische poort en het centrum van de logistieke activiteiten in de provincie Vlaams-Brabant te verzekeren.” steekt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Vlaams-Brabant van wal.

De volgende aspecten zijn hierin belangrijk:

-De luchthaven genereert 2% van het Bruto Binnenlands Product en huisvest een 317 bedrijven.

-De luchthaven biedt rechtstreeks werk aan 24.000 medewerkers. Indirect komen daar nog 40.000 jobs bij.

-Brucargo, het vrachtgedeelte van Brussels Airport , was in 2022 goed voor 776.000 ton cargo. De grootste luchthaven van België is tevens de preferentiële luchthaven in Europa voor pharma goederen.

“Bovendien ondersteunen we eveneens Brussels Airport in hun geluidsdoelstellingen en duurzaamheidsdoelstellingen: zo vond er een daling van de geluidsbelasting plaats met 57% tegenover 2000 en is de de luchthaveninfrastructuur CO2 neutraal sinds 2018 en vinden er goede prestaties plaats binnen een stillere vlootvernieuwing. Brussels Airport werkt bovendien volop aan een uitbouw van de vlieghaven als multimodale hub, door de versterking van openbaar vervoer verbindingen, en het inzetten van duurzame mobiliteit zoals deelsystemen en fietsgebruik.” verduidelijkt Kris Claes

Vanuit bovenstaande argumenten geeft Voka Kamer Van Koophandel Vlaams-Brabant een positief advies over de vergunningsaanvraag en het milieueffectenrapport.

“Het is tijd om de laatste sprint te beëindigen en de toekomst van onze economische poort te verzekeren.” besluit Kris Claes.
Helena Polfliet

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging & Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact