Ondernemers Summit van Voka-KvK Vlaams-Brabant focust op duurzaamheid en Artificiële Intelligentie

Hoe ga je vandaag om met de uitdagingen die industrie 5.0 met zich meebrengt? ​ Hoe zal je duurzaamheid en AI op een praktisch haalbare manier integreren in je bedrijfsvoering? Op deze vragen zullen de keynote sprekers van Voka Top Talks, Johan Elias van Rescope en Stefaan Le Clair, managing director Berenike Global Fashion Management, een antwoord bieden. “AI is tegenwoordig overal, maar ondernemers willen graag weten hoé ze deze technologie kunnen toepassen in hun bedrijf. ​ Duurzaamheid integreren in de bedrijfsvoering is van essentieel belang, ook omdat bedrijven steeds meer verplicht zijn om hierover te rapporteren”, zegt Roel Raymaekers, Manager Duurzaam en Innovatief Ondernemen.

Ondernemers moeten steeds meer rekening houden met AI en duurzaamheid. Dit beeld, door AI gegenereerd, is maar een van de vele mogelijkheden van AI.
Ondernemers moeten steeds meer rekening houden met AI en duurzaamheid. Dit beeld, door AI gegenereerd, is maar een van de vele mogelijkheden van AI.

Voka Top Talks, het ondernemers summit van Voka-KvK Vlaams-Brabant, brengt bedrijfsleiders samen om hen te inspireren, samen naar de toekomst te kijken én om tools te bieden om net dat stapje verder te zetten met hun bedrijf. Voor deze tweede editie wordt de focus gelegd op AI en op duurzaamheid.

"AI en duurzaamheid staan allebei aan de deur te kloppen om te worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering. ​ Beide zijn heel veelzijdige thema's die je als bedrijfsleider al heel snel overweldigen. Het is daarom belangrijk om een juist kader te hebben om aan de adoptie van AI te doen, je mag en moet groot denken, maar toch zal je best klein starten.” voegt Johan Elias toe. 

Beide thema's hebben hun eigen strategisch plan nodig. Toch kan het ene het andere vergemakkelijken én zijn beide met elkaar verbonden. “AI kan een belangrijke rol spelen bij de implementatie van regelgeving inzake duurzaamheid zoals CSRD en ESG”, zegt Johan Elias. ​ “Hier denk ik dan aan het ondersteunen van de gegevensverzameling, analyse en rapportage maar evenzeer aan de implementatie van ESG-strategieën en -doelstellingen.”

Schrik voor robots

AI is er als tool om het werk van mensen te vergemakkelijken, niet als een tool die het werk zal overnemen. Dit moet deze tweede editie van Top Talks bewijzen. “Na het internet en de smartphone is AI de volgende revolutie”, zegt Johan Elias nog. “Het is belangrijk dat iedereen mee is in een bedrijf, en niet dat het van bovenaf opgelegd wordt. Op termijn zal ieder bedrijf een directeur AI in dienst moeten hebben, maar voor nu is het vooral nodig dat bedrijfsleiders en managers begrijpen wat AI kan betekenen en hoe ze kunnen starten met de implementatie van het laaghangend fruit.”

Rapportering zien als waardecreatie

Rond duurzaamheid staat er de komende maanden en jaren heel veel te gebeuren. Er wordt, zeker voor grote bedrijven, veel nieuwe rapportering hierrond verwacht. “Nog te veel bedrijven vereenzelvigen duurzaamheid in een bedrijf met kosten en een administratief kluwen, terwijl bijvoorbeeld een ESG-screening ook kostenbesparing en waarde gaat creëren voor ondernemingen”, zegt Stefaan Le Clair. “Wanneer bedrijven met duurzaamheid bezig zijn, gaat er automatisch ook meer aandacht naar innovatie en wordt het zakelijk model herbekeken. Dit zorgt ervoor dat de missie en visie duidelijker wordt, waardoor ook de competitiviteit van deze bedrijven vergroot wordt.”

Breakout sessies

Na de keynote is er ook ruimte voor meer praktische sessies over hoe bedrijven technologie en duurzaamheid al in hun bedrijfsvoering hebben geïmplementeerd. Zo vertelt industriële Wasserij Sint-Roch hoe het RFID-tags op kledij heeft geplaatst zodat alle stukken volautomatisch gesorteerd kunnen worden. Robots en cobots hebben na de sessie van KoMotion geen geheimen meer voor ondernemers. Hoe je data kan capteren voor ESG-rapportering leer je dan weer tijdens de sessie van PKF Bofidi. Architeam en SEW Eurodrive zorgen dan weer voor een praktische visie op duurzaam bouwen aan de hand van voorbeelden.

Inschrijven kan nog hier.

Tiffany Mestdagh

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact