Nieuwe ontwrichte zones afgebakend voor Vlaams-Brabant

Nieuwe ontwrichte zones zorgen voor langetermijnperspectief van Vlaams-Brabantse bedrijven

Gisteren keurde de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams Minister, Jo Brouns, de afbakening van vier nieuwe ontwrichte zones goed. Dat zijn regio's die getroffen worden door bedrijfssluitingen en/of zware collectieve ontslagen. Bedrijven binnen deze zones ontvangen een korting van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing bij investeringen met nieuwe aanwervingen. De vier nieuwe zones situeren zich in Limburg (zone rond Lanaken), de Kempen (zone rond Turnhout-Beerse), de as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde) en West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke) en kennen een looptijd van zes jaar.

“Meer dan ooit zijn ontwrichte zones actueel en van groot belang voor Vlaams-Brabant en Vlaanderen. De hoge loonkosten, energiekosten en het verlies aan concurrentiekracht zorgen voor grote herstructureringen in Vlaanderen. Deze nieuwe zones zullen voor de komende zes jaar een loonkostendaling mogelijk maken voor bedrijven die investeren en nieuwe jobs creëren in Vlaanderen. Ik ben verheugd dat het positief effect van de steun en het huidig economisch klimaat zorgt voor de aanmelding van vier nieuwe zones.” aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Vlaams-Brabant

Op dit moment zijn er drie ontwrichte zones in Vlaanderen erkend (rond Genk, Turnhout en Vilvoorde). In het najaar van 2022 werden deze in kader van de energiecrisis uitzonderlijk verlengd, maar voor Genk en Turnhout loopt deze termijn al af eind oktober 2024.

De formele aanmelding moet nu gebeuren bij de federale regering. De ontwrichte zones kunnen van kracht gaan tegen uiterlijk 1 november 2024 en gelden tot 2030.

Helena Polfliet

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging & Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact