miK laat ondernemers bloeien

Biodiversiteitsactie tekent start van campagne Klimaatambassadeur 2022

miK, het milieu-infopunt voor kmo's van Provincie Vlaams-Brabant en Voka - KvK Vlaams-Brabant geeft met een ludieke actie de aftrap van de wervingscampagne voor Klimaatambassadeur 2022. Deelnemers aan Voka-activiteiten of opleidingen worden verrast met een bloeikaart. Geef je die water, dan groeit de kaart uit tot een prachtige bos bloemen. Het is meteen ook een wake-upcall voor ondernemers om actie te ondernemen en de biodiversiteit op en rond hun bedrijventerrein te verbeteren. "Zelfs al gewoon het gras laten groeien, maakt een wereld van verschil", aldus Sophie Dings, adviseur Duurzaam Ondernemen bij Voka - KvK Vlaams-Brabant. Het is meteen een tip voor ondernemingen die een gooi willen doen naar de titel van Klimaatambassadeur 2022 en zo in de voetsporen van Harol willen treden.

Aansluitend bij de maai-mei-niet-actie van Knack-magazine voor meer biodiversiteit, deelt miK, het milieu-infopunt voor kmo's van de Provincie en Voka - KvK Vlaams-Brabant bloeikaarten uit aan alle deelnemers van hun activiteiten of opleidingen. Zo werden afgelopen week zo'n 200 ondernemers in de bloemetjes gezet. Maar het is meer dan een fijne attentie: "We willen bedrijfsleiders er echt wel op attent maken dat ook zij kunnen bijdragen aan biodiversiteit. Tal van bedrijven kiezen voor een strak gemaaid gazon rond hun gebouw terwijl bloemen zaaien, hagen en struiken planten en zelfs al gewoon het gras laten groeien zorgt voor een extra rustplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren", verklaart Sophie Dings.

Opvolger voor Klimaatambassadeur Harol

De actie is tevens het startschot voor de wervingscampagne voor Klimaatambassadeur 2022. Daarin gaan miK en Voka - KvK Vlaams-Brabant op zoek naar een kmo die bijzondere inspanningen doet op vlak van duurzaamheid en zo een pioniersrol speelt. "We mikken hier dus echt op bedrijven die al ver staan op vlak van milieu- en klimaatvriendelijk ondernemen, een duurzame omgang met grondstoffen en materialen,… en een inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor andere bedrijven", aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Vlaams-Brabant.

We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant tegen 2040 een klimaatneutrale provincie te maken. Bedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Met deze wedstrijd willen we ondernemers stimuleren om de CO2-uitstoot van hun bedrijf te beperken en zo bij te dragen aan een klimaatneutraal Vlaams-Brabant”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Met miK willen we, samen met Voka - KvK Vlaams-Brabant, ondernemers motiveren om duurzaamheid echt binnen te brengen in het DNA van de onderneming en om van hun bedrijf een klimaatbedrijf te maken. We ondersteunen deze bedrijven in hun duurzaamheidstransitie via gratis eerstelijnsadviezen, infosessies en opleidingen."

Harol, een fabrikant van rolluiken, zonwering en poorten uit Diest was de laatste winnaar en zal aan het eind van dit jaar dus de fakkel doorgeven, al blijf je Klimaatambassadeur voor het leven. Bedrijven die zich kandidaat willen stellen kunnen voor meer info terecht op onderstaande pagina.

Wat is het miK?

Het milieu-infopunt voor de kmo’s (kortweg: het miK) is een reeds langdurig samenwerkingsverband tussen Voka - KvK Vlaams-Brabant en de Provincie Vlaams-Brabant. Met het miK proberen we ondernemers en voornamelijk kmo’s te ondersteunen in alles wat met de duurzaamheidstransitie te maken heeft via gratis eerstelijnsadviezen, infosessies en opleidingen.

Mathieu Wouters

Mathieu Wouters

Communicatiemedewerker, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact