Inzetten op cybersecurity van cruciaal belang voor Vlaams-Brabantse bedrijven

Aandacht voor cybersecurity bij Voka-KvK Vlaams-Brabant tijdens de Europese maand van de cybersecurity

Maar liefst 13,5% van de Vlaamse bedrijven werd het afgelopen jaar slachtoffer van een cyberaanval. In totaal hebben al 40% van de Belgische bedrijven ooit een aanval meegemaakt. Waarschijnlijk ligt dit cijfer nog hoger, want niet alle cyberattacks worden opgemerkt en bedrijven willen er niet altijd over communiceren uit vrees voor reputatieschade. Toch moeten bedrijven hierover waakzaam blijven en hun personeel erover informeren. Daarom roept Voka-KvK Vlaams-Brabant tijdens de Europese maand van de cybersecurity op om aandacht te blijven hebben voor het onderwerp.

Meer dan 90% van de cyberaanvallen op bedrijven is te wijten aan menselijke fouten. Dat blijkt een studie van het World Economic Forum. Het is dus nog altijd vaak zo dat werknemers toch reageren op een phishing-mail of hun wachtwoorden niet vaak genoeg vervangen. Het blijft daarom belangrijk om werknemers hierop te blijven aanspreken en hen met de gevolgen van een hack voor het bedrijf te confronteren. Dit doet Voka-KvK Vlaams-Brabant onder andere aan de hand van een Cybersecurity Roadshow, waarbij werknemers uit bedrijven uit de regio in een truck dat getransformeerd werd in een escape room geconfronteerd worden met onderwerpen als phishing, social engineering en ransomware.

“Deze maand staat de Cybersecurity truck op twee locaties in Vlaams-Brabant: Leuven en Diegem. Deelnemers komen in de escape truck voor keuzes te staan waar ze ook tegenaan kunnen botsen op de werkvloer, of als ze van thuis werken. Zo willen wij bij Voka-KvK Vlaams-Brabant onze bedrijven in de regio wapenen tegen cybersecurity-aanvallen. ” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant

Awareness bij bedrijven

Ethical hacker Tibo Claesens van ZeroBit in Lubbeek organiseert dan weer awareness sessies om werknemers over hacking te informeren. Maar bedrijven zelf moeten ook hun huiswerk doen.

“Naast het feit dat werknemers mee moeten zijn en bewust moeten zijn van de gevaren van cybersecurity, is het ook voor bedrijven van belang om te weten met welke assets zij werken. Een overzicht van alle IT-componenten in je bedrijf, en ook van alle softwareversies van die tools, zorgt ervoor dat je een beter beeld hebt van de producten waar je mee werkt – en de mogelijke kwetsbaarheden van die systemen”, legt Tibo Claesens uit.

Cybersecurity Roadshow

Tijdens de Europese maand van de cybersecurity organiseert Voka-KvK Vlaams-Brabant twee roadshows: in de Brabanthal in Leuven op 16 oktober en in Diegem bij Holiday Inn op 20 oktober.

 

Tiffany Mestdagh

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant

Contact